DVD tesztek

Sziasztok! Ez a blog a DVD-kről fog szólni. Régi és új megjelenéseket szeretnék bemutatni azoknak, akik még nem rendelkeznek az adott kiadvánnyal, esetleg azoknak akik még életükben nem vásároltak eredeti DVD-t.

Legutóbbi hozzászólások

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

5 (2) 6 (1) amerika (1) animáció (3) balboa (1) blu ray (1) családi (1) csődör (1) csupó (1) digipak (2) díszdoboz (1) dráma (1) dvd (4) előzetes (2) extra változat (3) fantasy (1) félvér (1) film (3) gábor (1) gyűjtemény (1) harry (1) harrypotter (1) harry potter (1) herceg (1) hírek (4) hp (1) imax (2) jégkorszak3 (1) jóska (1) kritika (1) lost (1) menni (1) mozi (1) olasz (1) potter (1) rajzfilm (1) rocky (1) slipcase (3) stallone (1) sylvester (1) teszt (5) török ferenc (1) tőzsde (1) trailer (1) vígjáték (2) Címkefelhő

HTML

101 kiskutya Extra változat 2DVD (slipcase)

2008.08.29. 14:55 | enny | 1 komment

Eredeti cím:

101 dalmatians

Gyártási év:

1961

Megjelenés:

2008 március 10.

Kiadó:

Intercom Rt.

Játékidő

76 perc

Hangsávok:

Magyar, angol, cseh, szlovák, 5.1

Feliratok:

Magyar, angol, arab, cseh, szlovák

 

A film

Mióta elhatároztam, hogy DVD-ket fogok részletesen elemezni, kialakult nálam a tesztelésnek egy bizonyos folyamata. Először kiválasztom az alanyt, minden porcikáját jól megvizsgálom, a filmet eredeti nyelven illetve szinkronnal is megtekintem, majd az extrákba vetem magam. Ezek után kutatómunka következik, melynek során olyan érdekességeket próbálok összegyűjteni számotokra, melyeket itt, ezen sorok HELYETT kellene most olvasnotok. Ezek a témák azok, melyek nem kapcsolódnak szervesen az adott DVD-hez, mégis adnak egy bizonyos pluszt az írásnak, melytől más, valamivel több, mint egy átlagos teszt, felismerhető hogy az én „tollamból” való. Ez az első eset, hogy nem ebben a formában kezdem az elemzést, ez pedig nem abból következik, hogy trehány voltam vagy nem volt elég időm utánanézni a dolgoknak. Egyszerűen, amit a 101 kiskutyáról tudni kell és tudni érdemes, azt megtaláljátok a film DVD-jén az extrák között. Azt hiszem ennél nagyobb dicséretet nem lehetne mondani a bónusz anyagokról.

Roger zeneszerző és tipikus agglegény. Mégsem él magányosan, kis lakását Pongóval hűséges ebével osztja meg, aki megunja a társ nélküli létet, és elhatározza, hogy gazdájának (és magának is) párt keres. A történet, melyet mindenki ismer. Nem hinném, hogy lenne valaki is, aki ne látta volna már valamilyen formában ezt a remek sztorit. Nem véletlen hogy a rajzfilmet később élőszereplős változatban is feldolgozták, hisz a történet kortalan, mindenki számára kedves. A rajzfilmmel kapcsolatban nincsenek mozis emlékeim, a 90-es évek elején bemutatták nálunk is. Vannak azonban VHS-es emlékeim. Hejj, a régi szép idők, mikor még általános iskolásként kétszer-háromszor megnézhettem egy nap, és hetente képes voltam újranézni. Teljesen magába szippantott a történet, az a hangulat, az a báj, melyet azóta is csak a Disney rajzfilmjei, animációs filmjei képesek megteremteni. A történet boncolgatását tovább nem is folytatnám, mindenképpen kiemelném Szörnyella DeFrászt, aki az egyik legfantáziadúsabb gonosz, akit valaha rajzfilmre álmodtak, illetve a két „tökkelütött hülyét”, akik szintén sokszor csaltak mosolyt az arcomra. Véleményem szerint egy gyerekeknek szóló alkotásban legfőképp a gonosz ábrázolásán áll vagy bukik a népszerűség. Szörnyella egy igazi egyéniség, nem tucat-gonosz. Bármikor képes félelmet kelteni, és alkalomadtán mosolyt is tud csalni az arcokra. A rajzok feledhetetlenek, nagyon szépen megteremtett világban kalandozunk. Külön kiemelném London ábrázolását mely kiemelkedően hangulatosra sikeredett többek között az éjszakai ugatás című jelenetben is.
Időtlen mese minden korosztály számára 0-120 éves korig! Aki nem látta sürgősen pótolja (Bár nem hinném, hogy sok ilyen van)

Film: 10/10

Csomagolás

Azt kell hogy mondjam a szokásos kiváló disney minőséget kapjuk csomagolás szempontjából is. A fólia levétele után közelebbről is megcsodálhatjuk a csodálatosan szép dombornyomott slipcase-t (papírtok), mely egy különleges nyomdai technológiának köszönhetően a szivárvány minden színében játszik. A műanyag tok átlátszó amaray, igen masszív, jó minőségű. Átlátszó tokhoz ilyen szinvonalú kiadványhoz természetesen kétoldalas borító jár, ami annyit jelent, hogy ha kinyitjuk a tokot belül is szép képek fogadnak bennünket. Jelen esetben a jelenetek vannak felsorolva, illetve különböző artworkok. Manapság már a két oldalas borító is megdobogtatja egy DVD rajongó szívét, mivel nem egy példa van arra, hogy átlátszó tokba egy oldalas borítót helyeznek, ekkor a belseje fehér színben „pompázik” mit ne mondjak elég illúzióromboló tud lenni. A lemezek szitázása nemzetközi, tehát nem kaptak speciálisan magyar szövegeket, igaz ez semmit nem von le nálam egy kiadvány értékéből. Szintén példaértékű manapság, hogy kapunk egy kis füzetecskét a csomagban, ami az extrák között segít eligazodni, tartalmaz egy extra-térképet, illetve pár extra rövid bemutatását. Ennek a füzetecskének a hátulján megtalálhatjuk a disney Extra Változatok sorozatának következő két tagját is, melyek címét most nem árulnám el, mindenki fedezze fel. Mindent egybevéve referencia minőség a disney-től, köszönjük szépen!

Csomagolás: 10/10

 

 

 

 

Menük

Az első lemezen található főmenü állóképes ugyan, de tartalmaz mozgó animációs részleteket, konkrétan a parkban sétálnak a párok. A jelenetválasztó képernyő nagyon ötletesen van megoldva, egy tipikus angol emeletes busz ablakaiból látszanak ki a választható szcénák. Úgy általában az összes menüképről azt lehet elmondani, hogy ötletesek, a második lemezen éreztem azt, hogy már talán fogytán voltak a „felvillanó villanykörték”. E-miatt, és a szőrös szívem miatt szigorú leszek a menü értékelésekor, hogy ne legyen „má” minden tökéletes.
Meg kell említenem, hogy a türelmetlenebb DVD-zők a Fast play funkció segítségével ki is kerülhetik az állítgatással járó vesződséget, mivel egyből a film indul el. Valamelyik fórumban olvastam, hogy valakinek nem tetszett a disney önreklámja a DVD indítása után. Nekem személy szerint tetszett, megadja az alaphangulatot a film megtekintéséhez.

Menük: 10/9

Kép

Külön az extra változat számára restaurálták a képet. Teljesen újra lett színezve, néhány javítás is bekerült, illetve a legtöbb képhibát is kijavították. Ez nagyon-nagyon dicséretes, de nekem, aki a VHS-en nőttem fel, valahogy mégis furcsa volt ezeket a tökéletes, letisztított képeket nézni. Nehogy bárki félreértse a dolgot, a kép gyönyörű, 4:3-as kópia, a kor igényeinek megfelelően felújítva. Ezek alapján természetesen tökéletes osztályzatot fog kapni ahogyan megérdemli, de bennem valahogy mégis kettős érzéseket kelt. Egyrészt örülök hogy ilyen minőségben is megcsodálhattam ezt az alkotást, másrészt hiányoznak a régi megszokott képhibák, foltok stb stb. Nálam valahogy ez is hozzátartozott a hangulathoz. Ezt természetesen nem lehet negatívumként a disney szemére hányni, de valahogy nekem így sterilnek tűnt a dolog. Ez persze vonatkozik az összes felújított képpel rendelkező DVD-re ami rajzfilm. Summa summarum megtartom az eredeti VHS-em is.

Kép: 10/10

Hang

Magyar, angol, cseh, szlovák…. Mind-mind felújított disney hang. Mind a kor házi-mozis követelményeinek megfelelően 5.1-es formátumban. Ennek esett áldozatul a régi jól megszokott magyar szinkron, helyére az új szinkron került, ami természetesen nem versenyezhet vele. Technikai szempontból a disney precíz technológiájának köszönhetően semmi különbség nincs a különböző szinkronok között. Ebből a szempontból tehát szintén jelesre vizsgázott a kiadvány, azonban az extrák között feltűntetve szívesen láttam volna a régi szinkront még ha recsegne-ropogna is. Kedves gesztus lett volna. E-miatt szintén megtartom a régi VHS-emet is…

Hang: 10/8

Extrák

1. lemez
Ezen a lemezen találhatunk egy új feldolgozású rockos Szörnyella DeFrász videoklippet Selena Gomez előadásában. 101 új ablakban felnyíló „tesztkérdés”: nem tudom miért tesztkérdés lett ennek a lehetőségnek a neve?!? Arról van szó, hogy megnézhetjük a filmet információs buborékok kíséretében is. Két lehetőségünk van, a családi változat, mely inkább olyan dolgokkal foglalkozik, melyek a gyerekeket is érdekelhetik, illetve a rajongói változat, mely komolyabb témákkal foglalkozik. E-miatt a lehetőség miatt 3-szor kellett megnéznem a filmet, bár nem esett nehezemre. Számomra érdekes volt mind a családi mind a rajongói változat. Ezen a lemezen még egy ajánló erejéig betekinthetünk a 2. lemez tartalmába is, ami tiszteletet parancsoló extratartalommal bír!

2. lemez
A főmenüben 3 lehetőség közül választhatunk: Emberi dolgok a Disney kulisszái mögött, Emberi dolgok Zene és még több, valamint Kutyaügyek játékok. Van itt még egy tartalom menüpont is, ahol megnézhetjük, hogy mi mindennel van tele a lemez. Úgy gondolom ez hasznos funkció, hátha valami elkerülte a figyelmünket böngészés közben. Mikor úgy érezzük végignéztük a lemezt, csak belépünk ebbe a pontba és leellenőrizhetjük tényleg mindent láttunk-e. Nos, talán nézzük meg mik rejtőznek a fő menüpontok mögött. Ilyen még nem fordult elő a tesztelések során, de most számoznom kell az extrákat, hogy érzékeltetni tudjam mennyi-mennyi temérdek finomságot kaptunk!
1. Emberi dolgok a Disney kulisszái mögött:
   1.1: Minden paca számít! Így készült a 101 kiskutya:
      1.1.1 Kölyökmesék: A film készítéséről tudhatunk meg pár dolgot, ez volt az első Disney animáció, melyet nem maga Walt felügyelt, hanem Bill Peet, akiről igen sokat megtudhatunk, többek között, hogy a storyboard, amit készített szinte teljesen megegyezik azzal, amit mi a kész filmben láthatunk. Nem kell mondanom ez mekkora teljesítmény, nem sok történetvázlatot láttam, ami ennyire hasonlított volna a végeredményhez.
      1.1.2 Vonyítás a Holdnak: A 101 kiskutya zenéjéről tudhatunk meg pár dolgot, a korábbi trenddel szakítva inkább a kor zenéjéhez próbáltak közelíteni a blues-os stílussal. Szörnyella dala pedig eredetileg nem a filmben hallható verzió lett volna, de végül a zeneszerző e-mellett döntött. Erről később még szó fog esni.
      1.1.3 Új trükkök: A stúdió a Csipkerózsika viszonylagos sikertelensége után igen nehéz anyagi helyzetbe került, hiszen az említett rajzfilm igen sok pénzt emésztett fel. Próbálták lebeszélni a tulajdonost a további animációs filmek készítéséről, de szerencsére hajthatatlan volt. Spórolni kellett tehát, ezt pedig –mint általában- az emberi munka helyettesítésével oldották meg. A kézzel festett rajzokat, az úgynevezett „tus” eljárást az új Xerox módszer váltotta fel, mely jóval költséghatékonyabb volt…
      1.1.4 Animáció 101: Ez a film tulajdonképpen az előző kisfilm folytatása, a Xerox eljárásról tudhatunk meg több dolgot, illetve szinte jelenetről-jelenetre felsorolják azokat az animátorokat, akik a készítésében dolgoztak.
      1.1.5 Az autók megrajzolása: Itt megtudhatjuk, hogy a filmben szereplő autókat valóban megépítették, a körvonalaikat feketével kihúzták, és ezeket a modelleket vették fel Xerox kamerákkal, így még mai szemmel is lenyűgöző hatást értek el.
      1.1.6 Mindenütt föltok: Ahogyan a cím is mutatja a foltok készítését mutatja be, hogy mennyire bonyolult 101 kutyán ügyelni a foltokra, valamint megtudhatjuk, hogy a foltok megrajzolásán külön csapat dolgozott.
      1.1.7 Kutyaperspektíva: A rajzok, főképp a hátterek stílusáról, az alkotókról tudhatunk meg még több információt.
   1.2. Szörnyella DeFrász – Minden vonása gonosz: Amit csak tudni akartok a gonosz figura születéséről, azt itt megtaláljátok! Legyetek Szörnyella nyomában egészen a könyv születésétől a filmvásznon való felbukkanásáig!
   1.3. „Szívélyes üdvözlettel: Walt Disney”: Egy komolyabb hangvételű dokumentumfilm a mű születésének történetéről. Megtudhatjuk hogyan akadt rá Walt a 101 kiskutya történetére, illetve bepillanthatunk Dodie Smith-el (a 101 kiskutya regény írónője) váltott leveleibe. .
   1.4. Előzetesek, rádió és TV reklámok: Ez valami elképesztő!!! Teljesen ledöbbentem, amikor beléptem ebbe a pontba. Mire számít az ember? Egy, maximum két előzetes és kész. Na itt a Disney amit találhatott a „kamrában” azt itt mi is megtalálhatjuk. A teljesség igénye nélkül pár pont: 1961 – az eredeti bemutató, 1969 az új bemutató, 1979, 1985-ös új bemutatók. Ezt így nehéz leírni, de ezeken a pontokon belül még további bontásban találhatjuk meg az előzeteseket, tehát az 1961-es pontban megtaláljuk az eredeti mozielőzetest, a TV reklámot és még egy elő-előzetest is szélesvásznú tálalásban. A rádióreklámokkal ugyanez a helyzet, 1961, 1969, 1979-es bontásban kapjuk őket, és szintén további alpontokként 10 másodperces, 30 másodperces, illetve 60 másodperces spotok közül választhatunk. Ahogy már írtam teljesen ledöbbentem ettől a menüponttól. Hatalmas élmény látni, hogy az előzetesek stílusa, maga a tálalás ahogy próbálják eladni a filmet hogyan változott az idő múlásával. Szuper!
   1.5. Művészeti galériák: Száznál is több képet nézhetünk meg az alkotók műhelyéből. Ez a pont is tovább van bontva pl storyboard, produkciós fotók, figuratervek.
2. Emberi dolgok Zene és még több:
   2.1 A 101 kiskutya bevonulása – egy kimaradt dal
  
2.2 Cheerio, Good bye – kimaradt dal
   2.3 Dont Buy A Parrot From A Sailor – kimaradt dal
   2.4 Dalmatian Plantation – kibővített dal
   2.5 Szörnyella DeFrász: a dal legalább 10 féle változatát találhatjuk meg itt nem semmi!
   2.6 Kanine Krunchies – alternatív felvételek: a kutyaeledel TV-s reklámja 10 féle előadásban, ez is elég szórakoztató, és figyelemreméltó.
Külön a dalokról nem írnék, hallgassátok meg, mindegyikhez tartozik kis kommentár, szépen leírják miért maradt ki a filmből, vagy éppen miért a másik változat került be. Ez is nagyon tartalmas része a lemeznek.
3. Kutyaügyek – játékok:
   3.1 Disney Virtuális kiskutyák DVD-ROM: bocsesz nem próbáltam ki
   3.2 Disney Virtuális kiskutyák Set-Top: a játék DVD lejátszóval is játszható, magyar szinkronos, tehát a gyerekek is tudják kezelni. Maga a játék nem is igazán játék, kiválaszthatod ikonok közül hogy mit tanuljon meg a kutyád, és ennyi, 2-3 ikon kiválasztása után véget is ér a játék. DVD-ROM-ban bizonyára több lehetőség van a tanításra. Igen egyszerű a dolog, de mivel ez a kicsiknek készült nekik teljesen megfelelő, időtöltésnek kitűnő, próbálgathatják a kutyákat és a trükköket is….
   3.3 Kutyakereső: itt a DVD kérdéseket tesz fel, te mit tennél, ha kutya lennél? A válaszaidat összesíti, és ad egy jellemábrázolást Rólad. Jó pofa, inkább szintén gyerekeknek.
   3.4 101 Kiskutya Nyelvi Játékok: angolul tanuló gyerekek előnyben! A játékban először magyarul elmagyarázzák mit kell csinálnunk, majd angolul hallunk tárgyneveket ,illetve számokat, melyeket meg is mutat a program. Ezek után nekünk kell visszamondani a megtanultakat. Aranyos ez is, bár lehetett volna háromszor ennyi szó is benne, de azért nem rossz.
Nagyjából ennyi extrát találunk a 2. lemezen, jó 2-3 órás szórakozásra számítson, aki nekivág.

Extrák: 10/10

Summa summarum

Tökéletes közeli kiadvány, mindenből a lehető legjobbat hozták ki. Számomra hatalmas ajándék lett volna még egy harmadik lemez, rajta a régi szinkronnal, felújítatlan képpel, persze ez egyáltalán nem illett volna bele ennek az új csillogó kiadásnak a profiljába, éppen ezért nem lehet ezt sem negatívumként felróni neki. (A régi szinkron hiánya miatt így is a lehető legszigorúbb voltam a hangok osztályzásakor.) Aki csak teheti szerezze be a kiadványt, mivel a disney általában korlátozott ideig forgalmazza ezeket az extra változatokat, kiváló vétel az egész családnak!

Film

10

Csomagolás

10

Menük

9

Kép

10

Hang

8

Extrák

10

Összesen:

95%

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dvdtesztek.blog.hu/api/trackback/id/tr68639564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsé 2008.08.31. 11:03:30

Nagyon nagyon jó lett.Nekem nagyon tetszik,tökre érdekes dolgokat írtál le.
süti beállítások módosítása