DVD tesztek

Sziasztok! Ez a blog a DVD-kről fog szólni. Régi és új megjelenéseket szeretnék bemutatni azoknak, akik még nem rendelkeznek az adott kiadvánnyal, esetleg azoknak akik még életükben nem vásároltak eredeti DVD-t.

Legutóbbi hozzászólások

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

5 (2) 6 (1) amerika (1) animáció (3) balboa (1) blu ray (1) családi (1) csődör (1) csupó (1) digipak (2) díszdoboz (1) dráma (1) dvd (4) előzetes (2) extra változat (3) fantasy (1) félvér (1) film (3) gábor (1) gyűjtemény (1) harry (1) harrypotter (1) harry potter (1) herceg (1) hírek (4) hp (1) imax (2) jégkorszak3 (1) jóska (1) kritika (1) lost (1) menni (1) mozi (1) olasz (1) potter (1) rajzfilm (1) rocky (1) slipcase (3) stallone (1) sylvester (1) teszt (5) török ferenc (1) tőzsde (1) trailer (1) vígjáték (2) Címkefelhő

HTML

A remény rabjai - extra változat (3 DVD) digipak

2007.11.25. 22:46 | enny | 3 komment

 

Eredeti cím: The Shawshank Redemption

Gyártási év: 1994

Megjelenés: 2007 október 30.

Kiadó: Budapest Film

Játékidő: 138 perc

Hangok: magyar, angol DD 5.1

angol DTS 5.1

Feliratok: magyar, angol

Stephen King 1982-ben írta meg első kisregényeket tartalmazó művét a Remény Rabjai-t (Different Seasons). A kötet négy történetet tartalmaz: A remény rabjai (Rita Hayworth and the Shawshank Redemption), A jó tanuló (Apt Pupil), Állj ki mellettem (The Body), A légzőgyakorlat (The Breathing Methold). A történetek hasonló színvonalúak, így akinek tetszett a film nyugodtan beszerezheti ezt a kötetet, jól fog szórakozni.

Az író műveiből folyamatosan készültek adaptációk mind mozi, mind TV film formájában. 1994-ben a Castle Rock stúdió vette meg a könyv jogait melyből az első kisregényt filmesítették meg. A rendezést és a forgatókönyv megírását a magyar származású Frank Darabont vállalta el. (szülei az 56-os forradalom és szabadságharc után menekültek külföldre) Ekkor már túl volt első rendezésén: szintén egy Stephen King feldolgozás Nő a szobában (1983), valamint ő írta a Rémálom az Elm utcában 3 (1988) illetve a Légy 2 (1989) forgatókönyvét is. 1999-ben Darabont egy másik King adaptációt is rendezett Halálsoron címmel. A rendező alkalmanként kisebb szerepeket is vállal, például Peter Jackson King Kong-jában is láthattuk.

A Remény rabjai 1995-ben hét Oscar-jelölést gyűjtött be, valamint elnyerte a Japán Filmakadémia legjobb külföldi filmnek járó díját.

A film

Mivel semmi többet nem szeretnék elárulni a film történetéből, mint amit más oldalakon megtalálhatsz ezért itt a hivatalos ajánlót olvashatod el:

1947-ben Andy Dufresne banki alkalmazottat kétszeres életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéli a bíróság. A férfit azzal vádolják, hogy megölte feleségét és az asszony szeretőjét. Bár Andy a végsőkig hangoztatja ártatlanságát, a bizonyítékok mind ellene szólnak...

Amikor a rabokat szállító kocsi behajt a hírhedt Shawshank börtön kapuján - a kapun, amelyen a kocsin ülők többsége soha többé nem léphet többé át - a "bentlakók" arcukat az ablakrácsokhoz nyomva kiabálnak a "friss húsokra" - a sivár börtönélet hétköznapjai után végre ismét lesz mivel szórakozni. Fogadhatnak, hogy vajon melyik újonc törik meg elsőként, és melyik zokogja majd át az első cellában töltött éjszakát. Red - az egyik életfogytos rab - két pakli cigit tesz arra, hogy a bársonyos bőrű, puhánynak tűnő Andy hamar bepánikol - de elveszti a fogadást...

Az új fiú úgy jár-kel a börtönben, mintha tudomást sem venne a külvilágról. Mintha egy láthatatlan köpeny védené a hely minden borzalmától. Nem töri meg az erőszak, a kegyetlenség - nem adja fel a küzdelmet, még akkor sem, ha rajta kívül senki nem hisz abban, hogy erről a helyről valaha valaki élve eltávozhat. Fáradhatatlanul írja a kérvényeket, faragja a sakkfigurákat, és megtalálja a módját annak is, hogy a börtönőrök bizalmukba fogadják és rajtuk keresztül "érinthetetlenné" váljon: pénzügyi ismereteit kamatoztatva adótanácsokkal látja el a börtönőröket, és hamarosan az intézmény igazgatójának irodájába is bejáratos lesz, ahol bepillantást nyerhet néhány piszkos üzlet részleteibe is.

Andy végtelen türelme és töretlen hite végül meghozza gyümölcsét. Megcsillan a lehetőség, hogy elhagyhassa a börtönt... ha nem is a leghivatalosabb formában. Andy terve briliáns és vakmerő. De végigcsinálja és arra is gondol, hogy a maga aktakukac módján bosszút álljon mindenkin, aki ártott neki...

Andy Dufrense-t Tim Robbins, Red-et pedig Morgan Freeman személyesíti meg. Az egész filmről elmondható, hogy a színészek nagyon jó alakítást nyújtanak, Tim Robbins talán élete legjobbját. (Robbins a Titokzatos folyó-ban is nagyon jó nézzétek meg!)

Film: 10/10

A csomagolás

A film nem először jelenik meg a magyar piacon. Már kapható volt korábban egy egylemezes változat, amely 2002 májusában jelent meg. Ezt a kiadványt az Ariel International adta ki, ma már nem beszerezhető. (esetleg használtan) Idén október végén azonban megjelent a film 3 lemezes extra változata a Budapest Film gondozásában, mely a lehető legteljesebb élményt nyújtja a mozi rajongóinak, így nincs is szükségünk arra az egy lemezes változatra.

FIGYELEM!!!: A kiadvány két féle csomagolásban vásárolható meg: Digipak-ban, illetve amaray tokban. Ebben a tesztben én a digipakos változattal foglalkozom, a képek is erről a csomagolásról készültek. Az amaray tok olyan, mint amit bárki boltban megvásárolhat 59 forint körüli áron (persze azért gondolom annál jobb minőségű). Az amaray tokos változat is kapott egy papírfeknit, így vásárláskor jól nézzük meg melyiket választjuk! Az amaray műanyag tokos változatot így már remélem mindenki el tudja képzelni, jöjjön egy pár kép a digipak csomagolásról:

A külső csomagolást eltávolítva egy nagyon kellemes puha anyagú papírt tapinthatunk, ami első osztályú. Egyetlen hátránya hogy különösen kényes, nagyon könnyen megkarcolódhat, esetleg az ujjlenyomatok meglátszódnak rajta.

A csomagolás könyv-szerű, külön külső papírtokja nincs, de stabilan áll, nem nyílik szét. Ha a digipak elnyerte a tetszéseteket és ezt szeretnétek beszerezni az oldalát figyeljétek

Ez a látvány fogad, ha kinyitod.

Teljesen kihajtva

Teljesen kihajtva hátulról.

Csomagolás: 10/10

A menük

Mikor már eleget gyönyörködtünk a kiadvány küllemében első dolgunk a DVD lejátszóba helyezni a lemezeket. Nagyon szép, és stílusos állóképes menük fogadnak bennünket, az alatta szóló zene pedig megadja az alaphangulatot a film megtekintéséhez. (konkrétan futkosott a hátamon a hideg) A menüpontok jól olvashatóak a kijelölés egyértelműen látható, ez számomra külön pirospont, mivel mostanában egyre gyakrabban találkozom olyan menükkel, ahol szinte azt sem tudom, hol állok a „kurzorral” ez nagyon fel tud idegesíteni. Íme pár kép a menüről:

1-es lemez: A film Főmenü

1-es lemez: Jelenetválasztás

1-es lemez: Beállítások

2-es lemez: Extrák

3-as lemez: Extrák

Menük: 10/10

A kép

A kép 1.85:1-es képarányú, vagyis 16/9-es tévékre optimalizált. Első látásra nekem egy kicsit sötétnek tűnt, de állítottam a TV-m fényerején, így nem volt vele gond. A részletek nagyon szépen látszanak a távoli képeken is. Az uralkodó színek a szürke és a kék, A gyors mozgásoknál talán egy hangyányit homályosodik a kép, de ebből nincs sok a filmben, így egyáltalán nem zavaró. A film vége felé nagyon hatásos a bezártság után zöldellő tájakat is látni. Összességében nagyon jó a képminőség.

A Shawshank börtön

A távoli képeken szépen látszanak a részletek.

Red (Morgan Freeman) és Andy (Tim Robbins)

Ez csak egy érckalapács.

Kép: 10/9

A hang

A lemezen 5.1-es Dolby Digital magyar szinkron valamint 5.1-es angol eredeti hang illetve angol DTS 5.1-es keverés található meg. A szinkron kiválóan sikerült, ami a hangok kiválasztását illeti Végvári Tamás különösen tetszett börtönigazgatóként. A magyar hangmérnököket viszont nem értem. 5.1-es a hang valóban, tehát nem ál 5.1 ezt le is teszteltem. Kikapcsoltam a center hangsugárzót, amiből a beszédhangok jönnek és belehallgattam csak úgy a surround hangokba. A tér megvan nincs is probléma viszont nagyon halk a surround hangzás. Azon a hangerőn ahol a surroundot hallgattam a center már valószínűleg elviselhetetlenül hangos lett volna. Ez a magyar szinkron legnagyobb problémája. Ha szinkronnal nézzük a filmet a térhatás illetve a környezeti zajokat nem úgy fogjuk hallani mint az eredeti hangban, mivel a center mindent túlüvölt. Ez a felújított magyar szinkronok tipikus hibája szerintem. De ha már belefektették az energiát (mert tényleg még a hátsó hangok is szinkronosak, azaz nem úgy oldották meg hogy az eredeti 5.1-ről levették a beszédhangot a centerről és rátették a magyar hangot ahogy arra van pár példa, teljesen magyar keverésről van szó) miért rontják el ilyen apróságokkal hogy a csatornákat a végén jól összefésüljék.

Az angol hang példaértékű, nagyon szépen szól, bár ez nem az a film amivel a barátaink előtt csillogtatjuk majd házimozi-hangrendszerünk képességeit. (Igaz a film sem olyan téma) A DTS még tovább fokozza az élményt, természetesen hangosabb a Dolby Digital-nál, én leginkább a zuhanyzós jelenetnél fedeztem fel jelentős különbséget a víz csobogásában.

Hang 10/9

Az extrák

Két szóban: sok és jó. Az első lemezen a filmet tekinthetjük meg Frank Darabont rendező audiókommentárjával magyar felirattal!!! Mindenkinek ajánlom a megtekintését, nagyon érdekes dolgok derülnek ki belőle. A második lemezen a film két előzetese található meg szintén magyar felirattal, akit részletesebben érdekel az alkotók élete elolvashatja a biográfiákat, van egy menüpont a feledhetetlen idézetek, melyekkel a film legjobb pillanatait idézhetjük fel 20-30 másodperces jelenetekben, természetesen ez is magyar szinkront kapott. A mű készítésének berkeibe kalauzol még egy fotógyűjtemény, illetve egy storyboard vázlat, amely a jelenet képi megvalósításának megtervezését mutatja be pl: ki hol áll, merre megy. Ezen a lemezen helyet kapott még két dokumentumfilm: a 30 perces „A remény örökké él: Visszatekintés a remény rabjaira” című dokumentumfilm, melyben a filmben a filmből vett jelenetek, illetve a szereplők, rendező, munkatársak mesélnek a filmhez való viszonyukról, hogy hogyan tudtak azonosulni a karakterekkel, kedvenc feleneteiket mutatják meg nekünk. Ez egy nagyon jó dokumentumfilm, természetesen magyar felirattal tekinthető meg. A másik egy 47 perces dokumentumfilm „Shawshank – A megváltás helye” címmel, amely inkább azt boncolgatja mitől lehet ennyire sikeres a film. Nekem személy szerint az első dokumentumfilm tetszett jobban, ennek a megtekintését mindenképpen ajánlom. A harmadik lemezen egy tíz perces dokumentumfilm található „A színfalak mögött” címmel, ez egy promóciós kisfilm, amit például a kereskedelmi TV-kben vasárnap délelőttönként szoktak adni, talán egy hosszú előzeteshez tudnám hasonlítani, amiben a szereplők személyesen is ajánlják nekünk a filmet. Megtalálhatóak még a lemezen a főbb szereplőkkel készült interjúk: Tim Robbins 27 percben, Morgan Freeman 21 percben, Bob Gunton (Norton igazgató) 37 percben, William Sadler 33 percben, Clancy Brown (Byron kapitány) 16 percben mesél nekünk Természetesen mondanom sem kell: magyar felirattal. Bevallom ezeket az interjúkat már nem volt erőm mind teljesen végignézni, de pont ez a jó benne, hogy mikor legközelebb előveszem a filmet, és megnézem, utána végig tudok nézni egy ilyen interjút, és mindig valami új információhoz jutok a filmmel kapcsolatban. Az extrákból tehát nagyon sok van, részletesek és kivétel nélkül magyar szinkronosak / feliratosak.

Extrák 10/10

Értékelés

Ez egy kihagyhatatlan kiadvány minden filmrajongó számára, mind a film színvonala mind a kiadvány megérdemli a maximális elismerést. Különösen igaz ez a digipak-os csomagolásra, hiszen (véleményem szerint) ez még nívósabbá teszi ezt a kiadványt. Ez a változat limitált példányszámban jelent meg Magyarországon ilyen formában, tehát ha elfogy már csak a papírtokos amaray változatot tudjátok megvenni. (Később gondolom már a papírtok is elmarad a csomagolásról) A kiadvány fogyasztói ára 3990 Ft, ami szerintem ilyen tartalom, és kivitel mellett igen jutányos. Ezt a digipak változatot megtaláljátok itt az interneten kedvezményes áron az xpress.hu DVD áruházban. Az értékeléshez hozzá kell tennem, hogy nem szeretem a pontozást, de ha már nagyon sok kiadvány lesz értékelve, valahogy különbséget kell tennem közöttük.

Remélem lesznek páran, akik kedvet kapnak a DVD megvásárlásához, én nagy élménnyel gazdagodtam általa.

 

Értékelés:

Kihagyhatatlan DVD

Film

10

Csomagolás

10

Menük

10

Kép

9

Hang

9

Extrák

10

Összesen

58/60     97%

 

Címkék: teszt film dvd dráma digipak extra változat

A bejegyzés trackback címe:

https://dvdtesztek.blog.hu/api/trackback/id/tr65241769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hali23 2007.11.26. 11:09:16

Nagyon jó teszt egy alapműről!

Még sok-sok ilyen tesztet :)

Lord Picard 2007.11.26. 12:01:22

Nagyon igényes, mindenre kiterjedő teszt. Gratula hozzá! Még-még :)

Tom123 2007.11.30. 19:37:07

Gratulálok. Tetszik a leírás. Remélem lesz még sok ilyen.
Csak így tovább!!
süti beállítások módosítása